Chlebowiec z indykiem na ryżu

2-3 łatwe 30 minut
Chlebowiec z indykiem na ryżu

Składniki

- 565 gram Chlebowca KOALA
- 400 gram piersi z indyka
- sos teriyaki
- ryż czarny / lub inny, brązowy, biały
- sałata np. radicchio, rzymska lub lodowa
- 2 łyżki oleju do grillowania indyka
- 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego
 

 

Sposób przygotowania

Pierś z indyka zamarynować w sosie teriyaki przez 1-2 godziny, zgrilować na patelni grillowej, lub obsmażyć na patelni, kiedy mięso nieco przestygnie - pokroić w paski. Ryż czarny*, lub inny - brązowy lub biały ugotować, ostudzić. Owoce Chlebowca KOALA wyjąć z puszki i odsączyć, pokroić w słupki. Sałaty umyć, odwirować i porwać palcami na małe cząstki. Składniki układać do miski warstwami. Oliwę i ocet jabłkowy wymieszać, skropić całość. Gotowe!


* jeśli używacie czarnego ryżu - pamiętacie żeby sałatę układać warstwami i już potem nie mieszać, bo czarny ryż barwi inne składniki i po wymieszaniu nieestetycznie sałata by wyglądała.
 

Zamiast indyka można do sałaty włożyć grilowaną polędwicę wołową lub wieprzową - krojone w cienkie plasterki.
Sałata może być w wersji wegetariańskiej, bez  mięsa.


Kompozycja smaków: Chlebowca, czarnego ryżu, mięsa i sałat jest wspaniała. Kolorystycznie sałata jest niesamowita!

 

Smacznego!

 

Inne przepisy