Babka z Mango

8 - 12 osób łatwe 1 godzina
Babka z Mango

Składniki

•   450 gram Pulpy Mango Alphonso KOALA
•   1 kostka masła 82%
•   0,5 szklanki cukru
•   2,5 szklanki mąki tortowej
•   1 łyżka skrobii ziemniaczanej
•   10 łyżek stołowych mleka
•   4 jaja (białko - piana)
•   3 łyżeczki proszku do pieczenia


 

Sposób przygotowania

Dużą formę do typowej babki wysmarować grubo masłem, wysypać dokładnie drobno mieloną bułką tartą. Można ciasto włożyć do foremek do muffinków albo upiec w innej formie do pieczenia wedle uznania.


Masło utrzeć z cukrem na gładko, dodać 2 jaja, 1 szklankę mąki - zmiksować mikserem, dalej kolejno - dodać 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 450 gram pulpy z KOALA Mango, 1 czubatą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, mleko - wszystko miksować jeszcze chwilę i przełożyć do firmy do pieczenia. Ciasto powinno zajmować nie więcej niż 3/4 wysokości foremki.
 

Wstawić foremkę do zimnego piekarnika. Piekarnik  nastawić na 160 stopni (grzanie góra / dół) na 1 -1,15 godziny. Dla pewności - sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia. Po upieczeniu gorącą babkę wyjąć z formy do ostudzenia. Jak ostygnie - udekorować lukrem czekoladowym lub białym, ozdobić posypką lub bakaliami.
 

Babka jest naprawdę bardzo pyszna, ma wyjątkowy, naturalny, intensywny aromat mango. Jest wilgotna i puszysta. Polecamy pozostałość pulpy KOALA Mango wykorzystać podając babkę z kleksem mango na talerzu.

 

Smacznego!

 








 

Inne przepisy