Pianka z marakui

8-10 łatwe 45 minut
Pianka z marakui

Składniki

•  250 gram Pulpy z Marakui Koala
•  500 ml śmietanki kremowej 36%
•  21 gram żelatyny

 

 

Sposób przygotowania

Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, odstawić do nasiąknięcia. Pulpę z Marakui KOALA wlać do rondelka, powoli podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy będzie bardzo gorąca zdjąć z ognia. Nasiąkniętą żelatynę pokruszyć widelcem, i zalać niewielką ilością gorącej Pulpy z Marakui, dobrze rozprowadzić, aby nie było grudek. Żelatynę wlać do reszty pulpy, dobrze wymieszać, odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. 

Ubić śmietanę na sztywno, jednak należy uważać, aby jej nie przebić,  bo zrobi się masło. Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić.

Kiedy pulpa z marakui będzie miała konsystencję lekko tężejącej galaretki, odlać z niej 1/4 szklanki i odstawić, do reszty dodać śmietanę i energiczne, łyżką, kilkoma ruchami wymieszać obydwa składniki, aby się dobrze połączyły. Masę przełożyć do salaterek, na wierzch pianki polać ozdobne kleksy z marakui, odstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

 


 

Inne przepisy