Torcik z budyniem z marakui

8-10 średnio-trudne 90 minut
Torcik z budyniem z marakui

Składniki

Składniki budyń i żelka z pulpy z marakui:
•  565 gram pulpy z Marakui KOALA
•  54 gram mąki ziemniacznej
•  240 gram mleka
•  4 gramy żelatyny 
•  60 gram masła

 

Składniki spód czekoladowy:
•  0,5 szklanki oleju
•  sok z 1 cytryny
•  4 całe jaja
•  1,5 łyżki stołowe kakao deserowego
•  0,5 szklanki cukru / może być cukier biały lub brązowy
•  1 szklanka mąki pszennej, można użyć tyle samo mąki orkiszowej
•  2 łyżeczki proszku do pieczenia
•  0,3 szklanki mleka
•  100 gram gorzkiej czekolady
•  1 łyżka stołowa masła 82%


Do nasączenia placka czekoladowego po upieczeniu:
•    sok z 1 cytryny
•    4 łyżki przegotowanej wody
•    opcjonalnie - do nasaczenia - likier malinowy, wiśniowy lub inny alkohol wedle upodobań


* foremka okrągła średnicy 18-22 cm

Sposób przygotowania

Wykonanie spód czekoladowy:
Wszystkie składniki włóż do miski, zmiksuj na gładką masę mikserem. Brzegi foremki wysmaruj grubo masłem, na spód wytnij odpowiedniej wielkości krążek papieru do pieczenia. Gotową masę wlej do foremki. Piekarnik nastaw na temperaturę 160 stopni. Foremkę z ciastem czekoladowym wstaw do zimnego piekarnika. Pieczenie od 45 do 60 minut, w załeżności od piekarnika. Najlepiej po 45 minutach od wstawienia foremki do pieca sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem.
Dobrze wystudzony placek czekoladowy wyjmij z foremki. Obracając spodem tortownicy, tnąc dookoła długim nożem wytnij placek. Z 1 pieczenia można uzyskać dwa placki. Pozostały placek można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem.

 

Wykonanie budyń i żelka marakuja:
BUDYŃ: Ziarenka z pulpy z marakui odsącz na sitku. Ziarenka pozostaw do dekoracji do budyniu i do żelki. Odsączony bez ziarenek przecier podziel na dwie części: 1) 400 gram do budyniu, 2) pozostała część do żelki dekorującej ciasto na sam koniec.
Do 400 gram przecieru z marakui dodaj 240 gram mleka, wymieszaj razem. Odmierzone 54 gramy mąki ziemniaczanej zalej niewielką ilością przecieru z marakui z mlekiem, dobrze wymieszaj. Pozostałość wlej do garnka i podgrzej do zagotowania, przed wrzeniem wlej do przecieru zawartość z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszając, aby nie powstały grudki, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj 3/4 objętości ziarenek marakui, raz jeszcze całość dobrze wymieszaj rózgą. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Budyń będzie miał bardzo gęstą konsystencję i taką mieć powinien. Kiedy budyń wystygnie, zmiksuj masło mikserem dodając porcjami budyń. Mieszaj całość mikserem tak, aby powstała gładka, lśniąca masa budyniowa. Odstaw do lodówki na około godzinę do stężenia masy.

 

ŻELKA: 4 gramy żelatyny zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw do napęczniania. Pozostałość pulpy po wykonaniu budyniu oraz 1/4 objętości odsączonych ziarenek włóż do garnka, doprowadź do zagotowania. Zdejmij z ognia. Niewielką część gorącą pulpy wlej do miski z żelatyną. Żelatynę z pulpą wymieszaj, aby żelatyna się rozpuściła. Tak powstałą masę żelatynową wlej do reszty przecieru. Nie podgrzewaj już. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce - do wystygnięcia i stężenia.

 

Wykończenie:
Do soku z 1 cytryny dodaj 1 łyżkę przegotowanej wody. Plaster czekoladowy skrop równomiernie sokiem cytrynowym z wodą lub ulubionym alkoholem. Do skopienia można użyć kuchennego spryskiwacza. Odstaw placek do nasiąknięcia. 2/3 tabliczki czekolady z 1 łyżką masła rozpuść w rondelku na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polej placek czekoladowy. Pozostałą część czekolady pokrój nożem na grube wiórki. Na placek z czekoladą wyłóż masę budyniową. Wyrównaj wierzch i boki, brzeg masy budyniowej obsyp wiórkami czekoladowymi. Na koniec, na wierzch wylej cienką warstwę żelki.


Ciasto można podawać od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach, schłodzone w lodówce.

Smak gorzkiej czekolady i budyniu z marakui to wspaniały duet.
Przepis nie jest trudny, mimo, że może po przeczytania wydaje się skomplikowany. Takie ciasto wykonane w domu będzie na miarę najlepszej, francuskiej cukierni!

 

Smacznego!

 

Inne przepisy