Satay z kurczaka z sosem mango

5 łatwe 30
Satay z kurczaka z sosem mango

Składniki

•  300 ml Pulpy z Mango Alphonso KOALA
•  sok z 1 limonki
•  1 mała zielona papryczka chili
•  kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
•  400 g filetów z piersi kurczaka
•  2 łyżki oleju
•  sól, pieprz do smaku


Dekoracja:
•  liście sałaty i szpinaku
•  plastry limonki
•  chili

 

Sposób przygotowania

Sos:
Pulpę z mango zmiksować z sokiem z limonki. Papryczkę chili oczyścić z miąższu i pestek, umyć i drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili i imbir dodać do pulpy z mango, lekko osolić.

Filety z piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry i nadziewać je metodą harmonijkową na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki usmażyć na patelni lub grillu węglowym (po 2–3 minuty z obu stron), a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Należy pamiętać o rozgrzaniu patelni lub grilla.

Szaszłyki podawać z sosem z mango. Dekorować liśćmi sałaty oraz plasterkami limonki i chili.

 


SMACZNEGO!

 

 



 

 

Inne przepisy