Wołowina (Bavette) marynowana w mango

5 średnio-trudne 24h + 30 min.
Wołowina (Bavette) marynowana w mango

Składniki

1 kg łaty wołowej (fr. Bavette)

Marynata do mięsa:
•  50 ml Pulpy z Mango Alphosno KOALA
•  13 gr pokrojonego w plastry czosnku
•  25 gram pokrojonej w plastry cebuli
•  pieprzu młotkowany do smaku
•  13 ml sos sojowego
•  50 ml wytrawnego wina czerwonego
 

Sos mango-musztardowy
•  3 łyżeczki Pulpy z Mango Alphonso KOALA
•  4 czubate łyżeczki musztardy
•  3 łyżeczki miodu
•  1 łyżeczka oliwy z oliwek
•  1 łyżeczka soku z cytryny

Dekoracje:
•  cebula czerwona
•  strączki groszku wąsatego


 

Sposób przygotowania

Sos:
Do miseczki lub kubka włożyć musztardę oraz miód, wymieszać, następnie dodawać kolejno - 1 łyżeczkę oliwy oraz pulpę z mango, całość  dokładnie wymieszać, by powstał jednolicie gładki sos. Na sam koniec doprawiając go 1 łyżeczką soku z cytryny.
 

Mięso:
Cebulę oraz czosnek pokroić w plastry i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty do mięsa. Pokrojone na porcje po około 100 gram mięso marynować przez około 24h. Zamarynowane mięso grillować przez około 2 min z każdej strony. Należy jednak pamiętać, aby mięso położyć na dobrze rozgrzanym grillu.

Podawać z sosem mango-musztardowym, kaszą gryczaną lub ryżem.


SMACZNEGO!

 



 

Inne przepisy