Bezglutenowe ciasto czekoladowe z tapioką

8-10 łatwe 30 minut
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z tapioką

Składniki

•  90 g  tapioki  nawodnionej  KOALA
•  3  jaja  kurze
•  150  g  mąki  ryżowej
•  100  g  gorzkiej  czekolady  (min.  70%  kakao)
•  100  g  erytrytolu
•  3  łyżki stołowe  oleju  kokosowego
•  10  g  kakao
•  1  gruszka
•  1  łyżeczka  proszku  do  pieczenia  (osoby  o  rzeczywistych  zaburzeniach związanych  z  glutenem  powinny  zwrócić  uwagę,  aby  był  on  bezglutenowy)
 

AUTOR DANIA:
Magdalena Hajkiewicz
Dietetyk | Trener personalna
www.wiem-co-jem.pl

Sposób przygotowania

W misce mieszamy mąkę ryżową, tapiokę i kakao. W drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem kokosowym i erytrytolem. Wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Foremkę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Gruszkę kroimy w cienkie plastry, które układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy
do piekarnika i pieczemy w 180°C przez 40 minut. Dodatkowo przygotowujemy dwie łyżki erytrytolu, które rozdrabniamy w moździerzu uzyskując puder, którym posypujemy ciasto.

 


RECEPTURY i INSPIRACJE na DANIA,
FIT-DESERY oraz DESERY z tapioki KOALA

/kliknij na obrazek, pobierz, wyprobuj!/

 


SMACZNEGO!

 

Inne przepisy