Tarta Mango na czekoladowym spodzie

8-10 średnio-trudne 60 minut
Tarta Mango na czekoladowym spodzie

Składniki

SKŁADNIKI  NA  SPÓD:
•  100  g  tapioki  nawodnionej  KOALA
•  80  g  suszonych  daktyli
•  80  g  gorzkiej  czekolady  minimum  70%  kakao
•  30  g  mąki  kokosowej
•  30  g  izolatu  o  smaku  czekoladowym – dla  osób  unikających  nabiał u  można zamiennie  użyć  1  łyżkę  gorzkiego  kakao
•  20  g  erytrytolu
•  1  łyżka  oleju  kokosowego  (około  20  g)

SKŁADNIKI  NA  ŚRODKOWĄ  WARSTWĘ:
•  500  g  mleczka  kokosowego  ( takie, które  w  niskiej  temperaturze  zachowuje stałą  postać)
•  30  g  erytrytolu  –  jeśli  chcemy  możemy  użyć  innego  zamiennika  cukru
•  sok  z  2  cytryn
•  15  g  żelatyny  –  opcjonalnie  można  użyć  agaru

SKŁADNIKI  NA  WARSTWĘ  MANGO:
•  400  g  Pulpy  z  Mango  Alphonso  KOALA
•  10  g  żelatyny  -  opcjonalnie  można  użyć  agaru

SKŁADNIKI  DO  DEKORACJI:
Świeże  mango,  2  kostki  gorzkiej  czekolady  i  płatki  kokosowe  do  dekoracji

AUTOR DANIA:
Marcin Gąsiński
trener personalny | instruktor kulturystyki i fitness
www.kierunekfitness.com

 

Sposób przygotowania

Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odlewamy z nich wodę, dodajemy erytrytol i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę (możemy ją rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej), tapiokę, mąkę kokosową, odżywkę białkową lub gorzkie kakao i olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przygotowaną masę czekoladową rozprowadzamy równomiernie na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica blachy około 24cm) i wstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy warstwę kokosową. Sok z cytryn podgrzewamy w małym garnku z erytrytolem, czekamy aż całość będzie miała konsystencję syropu. Przelewamy do miski, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę rozpuszczoną
w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

Na koniec przygotowujemy polewę mango. Pulpę z mango Alphosno wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy ciągle mieszając. Dodajemy żelatynę i dalej podgrzewamy do momentu, aż cała masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia (należy pilnować, aby masa nie stężała przed wyłożeniem na ciasto). Polewę mango wylewamy na wierzch tarty, dekorujemy według własnego uznania, wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, aby całość się związała.

 

 


RECEPTURY i INSPIRACJE na DANIA,
FIT-DESERY oraz DESERY z tapioki KOALA

/kliknij na obrazek, pobierz, wyprobuj!/

 


SMACZNEGO!

 

Inne przepisy