Lody z mango

3 średnio - łatwe 30 minut
Lody z mango

Składniki

•    300 ml Pulpy z Mango Alphonso KOALA
•    500 ml śmietany kremowej 30%
•    0,5 szklanki mleka 1,5%
•    200 g cukru białego
•    45 g skrobi kukurydzianej
 

Sposób przygotowania

Skrobię kukurydzianą wymieszać z ½ szklanki mleka.  Śmietanę kremową 30% wlać do garnka, dodać cukier, powoli podgrzewać do zagotowania. Rozpuszczoną skrobię kukurydzianą wlać do zagotowanej śmietany z mlekiem, cały czas mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Podgrzać całość do zagotowania. Nie gotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Do wystudzonej masy mlecznej dodać pulpę z Mango Alphonso KOALA, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce, potem wstawić do zamrażalnika, lub jeśli ktoś ma maszynę do lodów można masę wlać do sorbetiery. Schłodzoną w lodówce masę, wstawioną do zamrażalnika dobrze jest co pół godziny przemieszać łyżką, aby masa była gładka, zaś powstające w czasie zamarzania wiązania kryształów regularnie łamać. W taki sposób uzyskamy jedwabiście gładkie lody, takie jak z najlepszej, włoskiej lodziarni.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

Inne przepisy