Mus mango z orzechami

6-8 średnio - łatwe 45 minut
Mus mango z orzechami

Składniki

•    400 ml Pulpy z Mango Alphonso KOALA
•    skórka z 1 limonki lub cytryny
•    4 plastry żelatyny
•    200 ml śmietany 36%
•    2 białka
•    100 gram cukru  pudru
•    100-150 gram niesolonych orzeszków

 


 

Sposób przygotowania

Orzeszki upraż na patelni. Żelatynę namocz w misce z zimną wodą przez 5 minut. Ubij śmietanę i odstaw do lodówki. W garnku podgrzej na wolnym ogniu Pulpę z Mango KOALA, ciągle mieszając, aż będzie gorąca. Stałe mieszanie jest bardzo ważne, aby masa się nie przypaliła. Zdejmij pulpę z ognia. Wlej trochę gorącego mango do miski z żelatyną, rozprowadź aż żelatyna się rozpuści. Taką żelatynę wlej do garnka z mango i  dobrze wymieszaj, dodaj skórkę i sok z cytryny lub limonki jako aromat. Wystudź pulpę. Do dobrze wystudzonej pulpy z mango dodaj powoli bitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszaj, zagarniając masę w misce od dołu do góry. Gotową masę przełóż do pojedynczych salaterek lub do szklanego naczynia. Wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Kiedy masa bedzie już miała dość gęstą konsystencje wsyp pokruszone orzeszki, dobrze wymieszaj i napełnij ją salaterki. Wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
 

Mus wyjąć z salaterek na talerzyki posypane pokruszonymi orzeszkami. Dla ułatwienia wyjmowania musu z salaterek należy je na 2-3 sekundy włożyć do wrzącej wody.  Wierzch musu można również przyozdobić uprażonymi na patelni orzeszkami.

 

SMACZNEGO!

 

 

Inne przepisy