Panacotta z marakują

4-6 średnio - łatwe 60 minut
Panacotta z marakują

Składniki

Składniki panacotta:

•    3 łyżeczki żelatyny w proszku
•    1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
•    250 ml mleka
•    80 g cukru
•    opcjonalnie: 1 łyżka białego rumu i 1 łyżka białego wina
 

Składniki syrop marakuja:

•    550 g Pulpy z Marakuja KOALA
•    100 g białego cukru
•    50 g wina Muscat
•    10 g skrobii kukurydzej
 

Sposób przygotowania

Panacotta:
Ziarenka żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyjąć ziarenka. Do garnka wlać śmietanę kremówką oraz mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z pozostałością strączka wanilii lub ekstrakt waniliowy. Wszystko razem podgrzewać, ciągle mieszając do czasu aż cukier się rozpuści. Śmietanę z dodatkami doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować (jeśli ktoś używa termometru kuchennego, doprowadzić należy do temp. max. 900C). Zdjąć z ognia,  dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę. Wszystko razem dobrze wymieszać do czasu aż żelatyna się rozpuści i równo połączy się z masą śmietankową. Masę przestudzić, wlać do kilku salaterek. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu salaterki przykryć kuchenną folią strech i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Śmietankowa masa panacotty zazwyczaj jest gotowa w 4-6 godzin.

 

Syrop z marakui:
W 3 łyżkach stołowych wody rozpuścić skrobię kukurydzianą, dobrze wymieszać.  Pulpę z Marakuja KOALA wlać do garnka, pogrzać, dodając cukier, tak aby się dobrze rozpuścił. Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać płynną skrobię kukurydzianą i energicznie pulpę ze skrobią wymieszać na jednorodną masę lekko żelową. Ostudzić.

 

Panacottę wyjąć z salaterek na talerzyki, które wcześniej są polane roztopioną mleczną, lub gorzką czekoladą, albo posypane startymi wiórkami czekoladowymi.  Dla ułatwienia wyjmowania panacotty z filiżanek należy je na 2-3 sekundy włożyć do wrzącej wody.  Na wierzch panacottę polać syropem z Marakui.

 

SMACZNEGO!

 

 

Inne przepisy