Czeko Fit sernik z tapioką i marakują

Składniki
Czekoladowy spód:
• 600 g mleka kokosowego
• 90 g tapioki nawodnionej KOALA
• 15 g kakao
• 50 g odżywki białkowej czekoladowej
• 10 g (2 łyżeczki) agaru/ żelatyny
Galaretka z marakui:
• 500 g pulpy z marakui KOALA
• 10 g (2 łyżeczki) agaru/ żelatyny
Dekoracja:
• świeże figi / inne owoce sezonowe
AUTOR DANIA:
Łukasz Gąsiński - Trener personalny
Dietetyk | Diet Coach
www.mrfit-trener.com
Sposób przygotowania
Spód: Mleko podgrzewamy, dodajemy tapiokę i gotujemy około 15-20 min. na małym ogniu pod przykrywką, mieszając od czasu do czasu. Kiedy tapioka osiągnie konsystencję puddingu dodajemy kakao, odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy rozpuszczony agar/ żelatynę, gotujemy jeszcze kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia.
Tortownicę/ formę (u mnie średnica 20cm) wykładamy papierem. Wlewamy przygotowany wcześniej pudding czekoladowy
i wstawiamy na 15 min. do lodówki.
Pulpę z Marakui podgrzewamy. Dodajemy agar/ żelatynę i gotujemy przez 5-6 minut pod przykrywką co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia – po czym wlewamy na przygotowany wcześniej spód. Forma ponownie ląduje w lodówce (aż stężeje).
RECEPTURY i INSPIRACJE na DANIA,
FIT-DESERY oraz DESERY z tapioki KOALA
/kliknij na obrazek, pobierz, wyprobuj!/
SMACZNEGO!