Czeko Fit sernik z tapioką i marakują

8-10 średnio-trudne 60 minut
Czeko Fit sernik z tapioką i marakują

Składniki

Czekoladowy  spód:
•  600  g  mleka  kokosowego
•  90  g  tapioki  nawodnionej  KOALA
•  15  g  kakao
•  50  g  odżywki  białkowej  czekoladowej
•  10  g  (2  łyżeczki)  agaru/ żelatyny

Galaretka  z  marakui:
• 500  g  pulpy  z  marakui  KOALA
• 10  g  (2  łyżeczki)  agaru/ żelatyny

Dekoracja:
• świeże  figi / inne  owoce sezonowe
 

AUTOR DANIA:
Łukasz Gąsiński - Trener personalny

Dietetyk | Diet Coach
www.mrfit-trener.com

 

Sposób przygotowania

Spód: Mleko podgrzewamy, dodajemy tapiokę i gotujemy około 15-20 min. na małym ogniu pod przykrywką, mieszając od czasu do czasu. Kiedy tapioka osiągnie konsystencję puddingu dodajemy kakao, odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy rozpuszczony agar/ żelatynę, gotujemy jeszcze kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia.
Tortownicę/ formę (u mnie średnica 20cm) wykładamy papierem. Wlewamy przygotowany wcześniej pudding czekoladowy
i wstawiamy na 15 min. do lodówki.
Pulpę z Marakui podgrzewamy. Dodajemy agar/ żelatynę i gotujemy przez 5-6 minut pod przykrywką co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia – po czym wlewamy na przygotowany wcześniej spód. Forma ponownie ląduje w lodówce (aż stężeje).
 


RECEPTURY i INSPIRACJE na DANIA,
FIT-DESERY oraz DESERY z tapioki KOALA

/kliknij na obrazek, pobierz, wyprobuj!/

 


SMACZNEGO!

 

Inne przepisy