Koktajl z mango i mięty

Składniki
• 400 g Pulpy Mango KOALA
• 200 ml zimnego mleka 1,5%
• 2 łyżeczki płynnego miodu naturalnego
• 2 ziarna kardamonu
• 6-10 listków świeżej mięty
Sposób przygotowania
Pulpę Mango KOALA, mleko, miód i roztarty kardamon oraz 5-6 listków mięty umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do wysokich szklanek koktajlowych i wierzch dekorujemy listkami mięty. Koktajl z mango zawiera wiele wartościowych, odżywczych składników. Dla osób, które unikają nabiału polecamy bezmleczną wersję koktajlu - wówczas mleko można zastąpić zmineralizowaną wodą naturalną lub mleczkiem kokosowym.
Warto wiedzieć, że:
Owoce mango są jednym z najzdrowszych owoców na Świecie. Jeden średni owoc ma tylko 105 kalorii, a zawiera ponad 70% witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne i wzmacniające układ odpornościowy. Mango zawiera także 25 % witaminy A, która także jest przeciwutleniaczem, 11 % witaminy B6 oraz inne witaminy z grupy B.
Owoce mango mają właściwości odżywcze pozwalające zachować równowagę hormonalną, wspomagają pracę mózgu i pomagają zapobiegać chorobom serca. Mango ma także wiele innych ważnych składników - 9 % zdrowego błonnika probiotycznego, 7 % potasu, który jest ważnym pierwiastkiem min. dla sprawnej pracy serca, zdrowych stawów i naczyń krwionośnych. Mango zawiera ponadto 4 % magnezu.
Stąd taki koktajl z KOALA Mango to nie tylko pyszny napój, to codzienna porcja witamin!
SMACZNEGO!