Lody z marakui

Składniki
• 300 ml Pulpy z Marakui KOALA
• 500 ml śmietany kremowej 30%
• 0,5 szklanki mleka 1,5%
• 200 g białego cukru
• 45 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania
Skrobię kukurydzianą wymieszać z ½ szklanki mleka. Śmietanę kremową 30% wlać do garnka, dodać cukier, powoli podgrzewać do zagotowania. Rozpuszczoną skrobię kukurydzianą wlać do zagotowanej śmietany z mlekiem, cały czas mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Podgrzać całość do zagotowania, ale nie gotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Do wystudzonej masy mlecznej dodać Pulpę z Marakui KOALA, dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce, potem wstawić do zamrażalnika, lub jeśli ktoś posiada maszynę do lodów można masę wlać do sorbetiery. Schłodzoną w lodówce masę, wstawioną do zamrażalnika dobrze jest co pół godziny przemieszać łyżką. W taki sposób uzyskamy jedwabiście gładkie lody, takie jak z najlepszej, włoskiej lodziarni.
My polecamy lody z pestkami Marakui. Uważamy, że tak lody wyglądają bardzo atrakcyjnie i widać, że lody są zrobione z naturalnych składników. Poza tym pestki są zdrowe. Jeśli jednak ktoś nie lubi pestek, można Pulpę z Marakui KOALA przed podgrzaniem przecedzić przez sitko.
SMACZNEGO!