Mus mango z owocami

Składniki
• 430 ml Pulpy z Mango Alphonso KOALA
• skórka i sok z 1 cytryny
• 17 gram żelatyny
• 200 ml śmietany 36%
• 100 gram cukru pudru
• świeże maliny, porzeczki do dekoracji
• 100 gram gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Żelatynę namocz w misce z zimną wodą przez 5 minut. Ubij śmietanę i odstaw do lodówki. W garnku podgrzej na wolnym ogniu Pulpę z Mango KOALA, ciągle mieszając, aż będzie gorąca. Stałe mieszanie jest bardzo ważne, aby masa się nie przypaliła. Zdejmij pulpę z ognia. Wlej trochę gorącego mango do miski z żelatyną, rozprowadź aż żelatyna się rozpuści. Taką żelatynę wlej do garnka z mango i dobrze wymieszaj, dodaj skórkę i sok z cytryny lub limonki jako aromat. Wystudź pulpę. Do dobrze wystudzonej pulpy z mango dodaj powoli bitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszaj, zagarniając masę w misce od dołu do góry. Gotową masę przełóż do pojedynczych salaterek lub do szklanego naczynia. Wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę pokrusz na kawałki, włóż do miseczki metalowej albo małego rondelka i roztop w kąpieli wodnej. Nie stawiaj rondelka z czekoladą bezpośrednio na ogniu, bo czekolada się przypali. Roztopioną czekoladą zrób na talerzyku kilka ozdobnych kleksów, wyłóż mus, wierzch musu polej odrobiną czekolady na którą ułóż świeże owoce - porzeczki, maliny, pokrojone truskawki.
Dla ułatwienia wyjmowania musu z salaterek należy je na 2-3 sekundy włożyć do wrzącej wody.
SMACZNEGO!