Pavlova z marakują

Składniki
• 4 białka jajek
• 250 g drobnego cukru,
najlepiej puder cukier
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego
lub ryżowego
• 500 ml śmietany kremowej 36%
• 280 g pulpy z Marakui KOALA
• 7 gram żelatyny
Sposób przygotowania
BEZA:
Do suchej miski wlać białka. Najlepiej, jeśli białka mają temperaturę pokojową. Ubijać mikserem na wysokich obrotach na sztywno, kiedy piana nie jest calkiem sztywna dodawać po 1 łyżce cukier, ciągle miksując na wysokich obrotach. Kiedy piana jest sztywna i błyszcząca ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet - wszystko ubijać jeszcze przez minutę.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na pergaminie narysować okrąg o średnicy około 20 cm. Pianę wyłożyć łopatką na narysowany okrąg. Delikatnie rozsmarować ją a boki podnieść do góry, aby powstał delikatny rant. Nastawić piekarnik na temperaturę 100 stopni (grzanei góra - dół), kiedy piekarnik osiagnię temperaturę, przestawić na termoobieg z grzaniem dolnym na temp 95 stopni, wstawić bezę na dolny ruszt. Piec w temp 95 stopni przez około 2 godziny. Po zakończeniu czasu pieczenia, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tak bezę do całkowitego wystudzenia. W taki sposób przygotowana beza będzie chrupiąca na zewnątrz i na spodzie oraz bokach, a w środku pozostanie lekko wilgotna i piankowa. Na zewnątrz będzie śnieżno biała
GALARETKA Z MARAKUI:
7 gram żelatyny wsypujemy do miski, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do nasiąknięcia. Pulpę z Marakui KOALA wlewamy do rondla, podgrzewamy powoli, kiedy jest gorąca, a żelatyna nasiąknięta, niewielką ilość gorącej pulpy z marakui wlewamy do miski z żelatyną, dokładnie mieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Kiedy żelatyna i marakuja się połączą na jednolitą masę, wlać ją do pozostałej części marakui, wymieszać, ale już nie podgrzewać, odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Kiedy marakuja będzie miała konsystencję gęstego żelu, zaczynamy ubijanie śmietany. Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez około 1-2 minuty.
WYKOŃCZENIE:
Bezę z papieru przekładamy na dekoracyjny talerz, w zagłębienie, jakie jest na środku wkładamy delikatnie śmietaną. Wierzch lekko wygładzamy nożem, łyżką w śmietanie robimy nieregularne zagłębienia, w które wlejemy galaretkę z marakui. Galaretkę z marakui wlewamy na wierch, tworząc trochę nieregularne po bokach kleksy.
Pavlova to doskonały deser. Warto poświęcić czas na upieczenie bezy i finezyjne wykończenie, bo praca tak jest uhonorowana w radości wspaniałego smaku. Słodycz bezy wspaniale równoważy śmietana oraz lekko kwaskowaty smak marakui.
Smacznego!