Pudding z Mango i Chia

4 łatwe 10 minut
Pudding z Mango i Chia

Składniki

•  400 gram pulpy Mango KOALA
•  2 łyżki soku z cytryny
•  20 łyżeczek nasion Chia
•  400 gram mleczka kokosowego lub krowiego
•  150 gram śmietanki kokosowej lub jogurtu greckiego
•  20 łyżeczek nasion Chia
•  świeże owoce oraz listek mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Do mleczka kokosowego lub krowiego dodać nasiona Chia. Dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić do lodówki do napęcznienia nasion. Proces pęcznienia można przyspieszyć - nasiona dodać do podgrzanego mleka, i energicznie mieszać. Napęczniały pudding Chia nałożyć do salaterek lub słoiczków. Do pulpy Mango Koala dodać 2 łyżki soku z cytryny. Dobrze wymieszać. Nakładać warstwami pozostałe składniki - śmietankę kokosową lub jogurt typu greckiego, masę mango. Deser można zrobić w bardziej fantazyjnej wersji - nakładając Mango, Chia, śmietankę kokosową lub jogust warstwami, na przemian. Na wierzch ostatniej warstwy można ułożyć świeże owoce sezonowe - truskawki, maliny, borówki, które cudownie komponują się z aromatycznym Mango. Dekorację deseru dopełnia listek mięty.

Smacznego!

 

 

Inne przepisy