Satay z kurczaka z sosem mango

Składniki
• 300 ml Pulpy z Mango Alphonso KOALA
• sok z 1 limonki
• 1 mała zielona papryczka chili
• kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
• 400 g filetów z piersi kurczaka
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz do smaku
Dekoracja:
• liście sałaty i szpinaku
• plastry limonki
• chili
Sposób przygotowania
Sos:
Pulpę z mango zmiksować z sokiem z limonki. Papryczkę chili oczyścić z miąższu i pestek, umyć i drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili i imbir dodać do pulpy z mango, lekko osolić.
Filety z piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry i nadziewać je metodą harmonijkową na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki usmażyć na patelni lub grillu węglowym (po 2–3 minuty z obu stron), a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Należy pamiętać o rozgrzaniu patelni lub grilla.
Szaszłyki podawać z sosem z mango. Dekorować liśćmi sałaty oraz plasterkami limonki i chili.
SMACZNEGO!