Sernik z galaretką z mango

Składniki
Składniki spód kruchy:
• 1 szkl. mąki pszennej, tortowej
• 100 gram dobrze schłodzonego masła
• 1 łyżka białego cukru
• 2 żółtka
(jeśli spód sernika ma być ciemny /czekoladowy/ - 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
• 600 g twarogu tłustego lub półtłustego
• 4 jaja
• 3/4 szklanki białego cukru
• 300 ml śmietany kremówki 36%
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżki kaszy manny albo mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Galaretka z Pulpy Mango Alphonso KOALA:
• 300 g Pulpy z Mango Alphonso KOALA
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżka białego cukru
• 3 listki żelatyny lub 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)
* Do wykonania będzie potrzebna okrągła (średnica 26 cm) forma do pieczenia, najlepiej szklana typu PYREX.
Sposób przygotowania
Spód kruchy:
Zimne masło, mąkę, cukier i żółtka zagnieść szybko, zawinąć w folię kuchenną i włożyć na pół godziny do lodówki. Spód sernika można robić na dwa sposoby: 1) spód ciemny – kakaowy, lub 2) jasny maślany. Obydwie wersje są smaczne.
Dno formy do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno formy ciastem kruchym, wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 1800C. Przed pieczeniem ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec tak długo, aby się zrumieniło. W przypadku spodu z kakao będzie to około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
Masa serowa:
Twaróg zmielić, najlepiej dwukrotnie. Wówczas sernik będzie idealnie aksamitny. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, uważając, aby nie zrobiło się masło. W drugiej misce twaróg rozkręcić mikserem z jajkami, dodać pod koniec mieszania twarogu ekstrakt z wanilii. Do masy serowej dodać 1 łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej albo budyniu waniliowego - całość wymieszać, dodać ubitą śmietanę. Masę serową z ubitą śmietaną delikatnie mieszać łyżką, aby masy się połączyły. Masę wylać na upieczony kruchy spód maślany lub czekoladowy i wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na temp. 160ºC. Czas pieczenia około 50 minut. Sernik jest upieczony, kiedy wierzch będzie miał ładny, lekko rumiany, biszkoptowy kolor, a włożona na koniec pieczenia w sernik wykałaczka będzie po wyjęciu sucha. Jeśli będzie taka potrzeba (zależy to od piekarnika i wilgotności twarogu) czas pieczenia można niewiele wydłużyć. Wyjąć z piekarnika, aby wystudzić. Po wystudzeniu ciasto należy wstawić do lodówki na kilka godzin.
Galaretka z mango:
Płatki żelatyny włożyć do zimnej wody na 5 minut. Jeśli używamy żelatyny w proszku - zalać wodą zimną tak, aby była cała przykryta wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Odważyć na wadze dokładnie 300 gram Pulpy Mango KOALA. Zmiksować pulpę w mikserze na gładką masę, przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny – zagotować. Zdjąć z ognia. Jak żelatyna w płatkach będzie miękka /ub/ żelatyna w proszku nasiąknie wodą dodać ją do pulpy mango z cytryną i cukrem, energicznie wszystko mieszając, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Nie doprowadzać do wrzenia, bo żelatyna straci wartości żelujące i galaretka się nie uda. Wystudzić, do lekkiego zgęstnienia. Lekko stężałą galaretkę z mango wylać na masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Po wylaniu galaretki mango na sernik wierzch ciasta można udekorować gałązkami porzeczki lub listkami świeżej mięty. Wówczas gałązki porzeczki lub mięta będzie się utrzymywała na wierzchu ciasta nawet po podzieleniu na porcje.
Mimo, że przepis wydaje się skomplikowany jest naprawdę bardzo prosty. Opis jest obszerny, bo staraliśmy się dokładnie opisać każdy etap wykonania, żeby było łatwiej wykonać ten wspaniały przysmak.
SMACZNEGO!