Sernik z marakują

Składniki
Masa serowa:
- 60 gram twarogu tłustego
- 4 łyżki stołowe cukru
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 100 gram masła 82%
- 6 jaj (białka – piana)
Galaretka z Marakui KOALA:
- pulpa z Marakui KOALA 565 gram
- 20 gram żelatyny
Foremka do pieczenia (tortownica) średnicy 18 cm
Sposób przygotowania
Masa serowa:
Twaróg zmielić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Na koniec ucierania masła otartą skórkę z cytryn. Jaja rozbić i oddzielić białko od żółtek. Żółtka dodać do masy maślanej i wyrobić mikserem na jednolitą masę. Dodać zmielony na gładko twaróg oraz sok z cytryny i kolejny raz masę dobrze wymieszać. Odstawić. Z białek ubić pianę. Ważne aby naczynie, w którym będzie ubijana piana i widełki lub trzepaczka były suche, aby piana dobrze się ubiła. Do ubijania piany do białek dodać szczyptę soli. Pianę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką, nie mikserem. Gotową masę serową wlać do wysmarowanej grubo masłem formy do pieczenia. Dno formy może być wyłożone dodatkowo papierem do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik w czasie pieczenia znacznie urośnie, ale nie trzeba się obawiać, po wyjęciu z pieca równo opadnie. Po wyjęciu z pieca dobrze jest cienkim nożem odciąć brzeg sernika od formy, wówczas powierzchnia sernika będzie płaska. Tak przygotowany sernik odstawiamy do wystygnięcia. Sernik w czasie pieczenia się po obwodzie nieco kurczy, dlatego aby garaletka nam nie wyciekła poza obwód sernika pomiędzy sernik a foremkę wsuwamy złożony na kilka warstw arkusz celofanu.
Galaretka z Marakui:
Do miseczki wsypujemy 20 gram żelatyny, zalewamy niewielką ilością zimnej wody – około 4 łyżek stołowych, namaczamy w do nasiąknięcia. Pulpę z Marakui KOALA (565 gram) wylewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, ale tak, żeby nie zawrzała. Pulpę podgrzewamy tylko po to, aby w niej dobrze rozpuściła się żelatyna. Po zagrzaniu zdejmujemy z pieca. Do miseczki z namoczoną, napęczniałą żelatyną wlewany około ½ szklanki gorącej Pulpy z Marakui KOALA. Rozprowadzamy na równomierną masę. Jak żelatyna dobrze rozpuści się i połączy z pulpą, wlewamy zawartość miseczki do garnka z resztą pulpy i dobrze mieszamy łyżką przez 2-3 minuty. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Kiedy galaretka ma już konsystencję gęstej śmietany – wylewamy ją na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
Tak przygotowany sernik jest naprawdę wspaniałym, mało spotykanym deserem. To prawdziwa delicja, zrobiona ze zdrowych składników.
Smacznego!