Tarta Mango na czekoladowym spodzie

Składniki
SKŁADNIKI NA SPÓD:
• 100 g tapioki nawodnionej KOALA
• 80 g suszonych daktyli
• 80 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
• 30 g mąki kokosowej
• 30 g izolatu o smaku czekoladowym – dla osób unikających nabiał u można zamiennie użyć 1 łyżkę gorzkiego kakao
• 20 g erytrytolu
• 1 łyżka oleju kokosowego (około 20 g)
SKŁADNIKI NA ŚRODKOWĄ WARSTWĘ:
• 500 g mleczka kokosowego ( takie, które w niskiej temperaturze zachowuje stałą postać)
• 30 g erytrytolu – jeśli chcemy możemy użyć innego zamiennika cukru
• sok z 2 cytryn
• 15 g żelatyny – opcjonalnie można użyć agaru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:
• 400 g Pulpy z Mango Alphonso KOALA
• 10 g żelatyny - opcjonalnie można użyć agaru
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
Świeże mango, 2 kostki gorzkiej czekolady i płatki kokosowe do dekoracji
AUTOR DANIA:
Marcin Gąsiński
trener personalny | instruktor kulturystyki i fitness
www.kierunekfitness.com
Sposób przygotowania
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odlewamy z nich wodę, dodajemy erytrytol i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę (możemy ją rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej), tapiokę, mąkę kokosową, odżywkę białkową lub gorzkie kakao i olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przygotowaną masę czekoladową rozprowadzamy równomiernie na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica blachy około 24cm) i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy warstwę kokosową. Sok z cytryn podgrzewamy w małym garnku z erytrytolem, czekamy aż całość będzie miała konsystencję syropu. Przelewamy do miski, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę rozpuszczoną
w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Na koniec przygotowujemy polewę mango. Pulpę z mango Alphosno wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy ciągle mieszając. Dodajemy żelatynę i dalej podgrzewamy do momentu, aż cała masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia (należy pilnować, aby masa nie stężała przed wyłożeniem na ciasto). Polewę mango wylewamy na wierzch tarty, dekorujemy według własnego uznania, wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, aby całość się związała.
RECEPTURY i INSPIRACJE na DANIA,
FIT-DESERY oraz DESERY z tapioki KOALA
/kliknij na obrazek, pobierz, wyprobuj!/
SMACZNEGO!