Tarta mango

Składniki
SPÓD KRUCHY:
• 180 g mąki
• 2 łyżki cukru pudru
• mała szczypta soli
• 100 g schlodzonego masła
• 1 żółtko
• 2 łyżki zimnej wody
KREM MANGO:
• 60 ml Pulpy z Mango Alphonso KOALA
• 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn
• 1/2 pomarańczy
• 125 ml wody
• skórka otarta z 2 cytryn
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 70 g cukru
• 100 g masła
• 1 jajko
• 3 żółtka
DEKORACJE:
• skórka z cytryny
• ciasteczka korzenne
• listki świeżej mięty
Forma na tartę o średnicy około 24 cm lub foremki na małe tartaletki.
Sposób przygotowania
SPÓD KRUCHY: Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować grubo masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło - zmiksować mikserem (mieszadłem) aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), dodać żółtko oraz wodę i dalej miksować lub zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę (dno i boki), papier odkleić, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 1900C. Ciasto (spód i boki) okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie np. kawałki jabłek. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie oraz folię i piec przez około 13 minut na złoty kolor. czas pieczenia zalezy od rodzaju piekarnika i może różnić się. Czas pieczenia należy kontrolowac indywidualnie.
KREM MANGO: Wycisnąć sok z jednej cytryny i połowy pomarańczy - przecedzić przez sitko. Soki z cytrusów wlać do garnka, dodać wodę, skórkę otartą z cytryny, pulpę mango, mąkę ziemniaczaną oraz cukier - dokładnie wymieszać rózgą aby nie było grudek, zagotować ciągle mieszając. Masa po zagotowaniu powinna zgęstnieć. Zestawić z pieca i do jeszcze gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło. Mieszać energicznie aż masło się roztopi i połączy równomiernie z masą. Jajko i zółtka rozkłócić w oddzielnej misce, dodać do masy mango - połączyć razem szybko mieszając. Masa powinna być już gęsta, jeśli nie jest, można ją podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zgęstnienia do konsystencji budyniowej. Lekko wystudzoną pod przykryciem masę, wylać na kruchy spód. Wierzch masy wygładzić, oprószyć niewielką ilością świeżo otartej skórki z cytryny. Podawać na talerzu z dekoracją z ciasteczek korzennych oraz listakmi mięty.
Tartę można wykonać tak, jak jest w przepisie - w foremce do tarty lub alternatywnie - jako małe tartaletki napełniane kremem i dekorowane w ten sam sposób.
Deser według receptury MICHAŁA ADAMA MOLENDY, absolwenta Le Cordon Bleu,
Szefa Kuchni KUCHNIA OTWARTA, który REKOMENDUJE oraz
POTWIERDZA NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ produktów KOALA!
SMACZNEGO!