Tartaletki z budyniem mango

8 średnio - łatwe 60 minut
Tartaletki z budyniem mango

Składniki

Składniki ciasto kruche na tartaletki:

•    1 szkl. mąki pszennej, tortowej
•    100 gram dobrze schłodzonego masła
•    1 łyżka cukru
•    2 żółtka
 

Nadzienie z Koala Mango Alphonso:

•    300 gram Mango Alphonso KOALA
•    10 dag białego cukru
•    sok i skórka otarta z 1 cytryny
•    4 żółtka
•    3 łyżki masła
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
 

Sposób przygotowania

Wykonanie kruche tartaletki:
Zimne masło, mąkę, cukier i żółtka zagnieść szybko na gładką masę, zawinąć w folię kuchenną i włożyć na pół godziny do lodówki. Wnętrze foremek do tartaletek albo mini tart wysmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować przez folię spożywczą typu strech na cieniutki placek -  grubości 0,3, max 0,5 cm i wyciąć kółka takiej wielkości, aby ciasto po włożeniu do foremek zakrywało dno i boki. Ciasto docisnąć delikatnie palcami do dna i boków foremek. Foremki ustawione na dużej blasze wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C na około 15 minut. Czas pieczenia może być krótszy. Zależy to od piekarnika, dlatego w czasie pieczenia należy kontrolować kolor tartalatek, aby nie były zbytnio wypieczone. Upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika. Ostudzić.

 

Wykonanie budyniu z KOALA Mango Alphonso:
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody. Masło rozpuść w rondelku. W garnku podgrzać Pulpę z Mango Alphonso KOALA, dodać cukier, sok z cytryny oraz ciągle mieszając wlać do pulpy roztrzepane żółtka, dalej powoli podgrzać, ale nie doprowadzić do gotowania. Zdjąć z ognia, dodać płynne masło, energicznie wymieszać, aby masło połączyło się z pulpą mango. Gotową masę wystudzić. Schłodzoną masę, kiedy jeszcze nie będzie sztywna włożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nią upieczone kruche tartaletki. Budyń można nakładać takżę łyżką od herbaty. Wstawić do lodówki do schłodzenia.


Przed podaniem można wierzch udekorować bitą śmietaną, albo listkiem świeżej mięty lub posypać cukrem i palnikiem kuchennym dekoracyjnie skarmelizować, aby powstała chrupka skórka.

 

SMACZNEGO!

 

Inne przepisy