Tartaletki z marakują

8-12 średnio - łatwe 60 minut
Tartaletki z marakują

Składniki

Składniki ciasto kruche:
•    1 szkl. mąki pszennej, tortowej
•    100 gram dobrze schłodzonego masła
•    1 łyżka cukru
•    2 żółtka
•    aromat waniliowy


Składniki galaretka z Marakuja KOALA:
•    300 g Pulpy z Marakui KOALA
•    sok z 1/2 cytryny
•    1 łyżka cukru
•    3 listki żelatyny lub 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania

Kruche tartaletki:
Zimne masło, mąkę, cukier i żółtka zagnieść szybko na gładką masę, zawinąć w folię kuchenną i włożyć na pół godziny do lodówki. Wnętrze foremek do tartaletek albo mini tart wysmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować przez folię spożywczą typu strech na cieniutki placek -  grubości 0,3, max 0,5 cm i wyciąć kółka takiej wielkości, aby ciasto po włożeniu do foremek zakrywało dno i boki. Ciasto docisnąć delikatnie palcami do dna i boków foremek. Foremki ustawione na dużej blasze wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C na około 15 minut. Czas pieczenia może być krótszy. Zależy to od piekarnika, dlatego w czasie pieczenia należy kontrolować kolor tartaletek, aby nie były zbytnio wypieczone. Upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika. Ostudzić.

 

Galaretka:
Płatki żelatyny włożyć do zimnej wody na 5 minut. Jeśli używamy żelatyny w proszku - zalać niewielką ilością wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Odważyć na wadze dokładnie 300 gram Pulpy z Marakui KOALA. Pulpę przelać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny, wszystko zagotować, zdjąć z ognia. Jak żelatyna w płatkach będzie miękka, odsączyć ją  /lub/  jak żelatyna w proszku nasiąknie wodą dodać ją do gorącej pulpy z marakui z cytryną i cukrem. Wszystko energicznie wymieszać, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła i równomiernie połączyła z pulpą. Masy nie doprowadzać do wrzenia, bo żelatyna straci wartości żelujące i galaretka się nie uda. Gotową masę z marakui wystudzić. Chłodną wstawić do lodówki, kiedy lekko zgęstnienieje i będzie miała konsystencję lekko żelową wlać ją do kruchych tartaletek.

Tartaletki wstawić do lodówki do schłodzenia i zupełnego stężenia galaretki. Przed podaniem wierzch tartaletek można udekorować bitą śmietaną lub listkiem świeżej mięty.


SMACZNEGO!!

 

 

 

Inne przepisy