Torcik czekoladowy z Mango

6-8 łatwe 60 minut
Torcik czekoladowy z Mango

Składniki

Składniki masa Mango:
•   850 g Pulpy z Mango Alphonso KOALA
•   sok z 1 cytryny
•   20 gram żelatyny

 

Składniki spód czekoladowy:
•  1/2 szklanki oleju
•   sok z 1 cytryny
•   4 całe jaja
•   1 łyżka stołowa kakao deserowego
•   1/2 szklanki cukru / może być cukier biały lub brązowy
•   1 szklanka mąki pszennej, można użyć tyle samo mąki orkiszowej
•   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•   2 łyżki stołowe mleka

 

Do nasączenia placka czekoladowego po upieczeniu:
•    sok z 1 cytryny
•    1 łyżka przegotowanej wody

 

Składniki dekoracja:
•   gałązki porzeczki, mogą być inne owoce, o kwaskowatym smaku - jagoda, wiśnia
•   gorzka czekolada

 

* Do wykonania potrzebna będzie foremka do pieczenia (tortownica) średnicy 18-20 cm

Sposób przygotowania

Wykonanie masa Mango:
20 gram żelatyny wsyp do miseczki i zalej taką ilością zimnej wody, aby cała została przykryta, wymieszaj, pozostaw do napęcznienia na około 5-10 minut. W garnku podgrzej na wolnym ogniu Pulpę z Mango KOALA, ciągle mieszając, aż będzie gorąca. Stałe mieszanie jest bardzo ważne, aby masa się nie przypaliła. Zdejmij pulpę z ognia. Wlej trochę gorącej pulpy mango do miski z żelatyną, mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę wlej do garnka z pulpą z mango i dobrze wymieszaj, dodaj sok z 1 cytryny, wymieszaj. Pulpę odstaw w zimne miejsce do wystudzenia.

 

Wykonanie spód czekoladowy:
Wszystkie składniki włóż do miski, zmiksuj na gładką masę mikserem. Brzegi foremki wysmaruj grubo masłem, na spód wytnij odpowiedniej wielkości krążek papieru do pieczenia. Gotową masę wlej do foremki. Piekarnik nastaw na temperaturę 160 stopni. Foremkę z ciastem czekoladowym wstaw do zimnego piekarnika. Pieczenie 60 minut.
Dobrze wystudzony placek czekoladowy wyjmij z foremki. Obracając spodem tortownicy, tnąc dookoła długim nożem wytnij placek. Z 1 pieczenia można uzyskać dwa placki. Pozostały placek można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem. Do soku z 1 cytryny dodaj 1 łyżkę przegotowanej wody. Plaster czekoladowy włóż ponownie do tortownicy i skrop równomiernie sokiem cytrynowym z wodą. Do skopienia można użyć kuchennego spryskiwacza. Odstaw placek do nasiąknięcia.

 

Kiedy tężejąca masa z Mango będzie miała konsystencję gęstniejącej śmietany wylej ją na placek czekoladowy, wierzch wyrównaj nożem lub silikonową łopatką, odstaw na 3-4 godziny do lodówki do stężenia. Przed wyjęciem z foremki dookoła brzegów formy ciasto odetnij cienkim nożem. Dekorację wierzchu można zrobić kiedy masa jest stężała, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wierzch udekorować wcześniej, zaraz po wylaniu masy na placek - wówczas owoce i gorzka czekolada przykleją się do masy mango i podczas krojenia torciku dekoracja będzie spojona z masą.

 

Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Smak czekolady i mango wspaniale się równoważy.

 

Smacznego!

 

 

 

Inne przepisy